top of page
Schermafbeelding 2022-03-26 om 11.20.55.png

ONDERNEMEN 50+ 

Schermafbeelding 2022-03-26 om 11.20.55.png
Logo 50+ Antwerpen.jpg

Koester je een droom als Antwerpse 50-plusser om zelfstandig te worden?
Je bent zeker niet alleen! Voor meer dan 30.000 Antwerpenaren is hun droom al gerealiseerd! 

Maar tussen dromen en daden staan soms praktische bezwaren en persoonlijke twijfels zoals:

 • Ben ik niet te oud om nog een zaak te starten? 

 • Zou ik durven investeren op mijn leeftijd? Past ondernemerschap bij mij? 

 • Word ik straks wel gelukkig met mijn eigen zaak? 

 • Kan ik starten vanuit de werkloosheid,  (brug)pensioen, outplacement 50+,  herstarten na een faling?,… .

 • Welke impact heeft mijn nieuw zelfstandigenstatuut op mijn sociale zekerheid en latere sociale bescherming (zoals pensioenopbouw, ziekteverzekering, ….)? 

 • Zijn er nog voorbeelden van mensen die op latere leeftijd de sprong gewaagd hebben en hoe pakten zij dit aan? 

 • Bestaan er premies of subsidies  (Transitiepremie, Springplank,  KMO Portefeuille,..) of financieringsvormen (win-winlening, vriendenaandeel,…) waarop ik  als 50+ starter een beroep kan doen? 

 • Welke ondernemingsvorm is voor mij het meest geschikt als startende plusser? 

 • Wat als het toch fout loopt op mijn leeftijd,…kan ik dan terugvallen op mijn (vroegere) sociale zekerheid en bescherming?. 

 • Beschik ik over voldoende digitale kennis om succesvol een zaak uit te bouwen?  

 • …. 

Op deze en zoveel andere pertinente vragen bieden wij een duidelijk antwoord tijdens onze 5-delige namiddagreeks “Ondernemen 50+ - stad Antwerpen”. Tijdens deze ‘lerende netwerkreeks’ bieden we jou maximale ondersteuning bij de opstarten van een eigen zaak op latere leeftijd.  
 

Voor wie?

Ben je 50-plus, woonachtig in stad Antwerpen en:

 • ben je werkzoekende? 

 • ben je (tijdelijk) werkloos? 

 • volg je outplacementtraject? 

 • Ben je niet-beroepsactief ( (brug)gepensioneerd, huisvrouw / -man,  …)

 • Ben je arbeidsongeschikt of heb je een arbeidsbeperking? 

 • heb je een faillissement achter de rug? 


En loop je met het idee om zelfstandig te worden? Aarzel dan niet om je gratis in te schrijven!

 

 

Hoe?  

We organiseren een 5-delige  startersreeks op maat van Antwerpse 50-plussers met ondernemersideeën en -ambities. Tijdens deze 5 namiddagen bieden we 9 interessante onderwerpen aan die essentieel zijn voor een vlotte opstart van een eigen zaak op latere leeftijd. 

Je krijgt er niet alleen antwoorden op je praktische vragen, maar je kan er ook kennis maken met de startersideeën van jouw collega’s en netwerken!

  
Wanneer/Programma:

MAANDAGNAMIDDAG 21 NOVEMBER 2022

 

Luik 1: Startmodaliteiten en startformaliteiten.

In deze sessie wordt de weg geopend naar ondernemerschap. We starten met de algemene vraag : Wie kan ondernemen? Wat is dat ondernemen? Hoe bereid ik mijn opstart optimaal voor? Welke (verplichte) startformaliteiten en -modaliteiten moet ik vervullen? Welk soort zelfstandige wil ik worden? Welke ondernemingsvorm kies ik best (voor- en nadelen)? Eventuele vergunningen? BTW-plicht?, ...

(Liantis ondernemingsloket Antwerpen)


Luik 2: Bouwstenen van een goed ondernemings- en financieel plan.

Hoe concretiseer ik mijn idee / concept naar een goed business- en financieel plan? Hoe krijg ik mijn aanbod/product scherp en hoe onderscheid ik mijn dienstverlening/product? Wie zijn mijn klanten (én concurrenten!) en waar ze te vinden (marktanalyse)?  Wie zijn mijn partners en leveranciers? Hoe efficiënt marketing voeren? Belang van een goede keuze van een accountant? Hoe bereken ik de kostprijs en welke inkomensstromen of verdienmodellen kan ik binnen mijn concept uitwerken?.... 

(Ondernemingsadviseur UNIZO-Antwerpen)

 


WOENSDAGNAMIDDAG 23 NOVEMBER 2022

 

Luik 1: Sociaal statuut voor zelfstandigen en latere (aanvullende) sociale bescherming
als 50+ ondernemer. 

In deze opleiding krijg je een klaar inzicht in je nieuwe zelfstandigenstatuut:  de verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, de bijdragenregeling voor starters, sociaal vangnet voor meewerkende echtgeno(o)te mini- en maxistatuut, gelijkstelling art.37, vennootschapsbijdragen,… ? De gevolgen van mijn zelfstandige beroepskeuze op mijn (latere) pensioenuitkering,  ziekteverzekering, …. .  De mogelijkheden van toegelaten activiteit (verder werken én toch pensioen genieten)? De voordelen van een aanvullende sociale bescherming via SVAPZ, mantelzorg, overbruggingsrecht, …. ? 

(Expert sociaal statuut zelfstandigen Liantis kenniscentrum)


Luik 2: Optie van een overname van een bestaande zaak (handelszaak of vennootschap). 

Voor sommigen kan de overname van een bestaande zaak een alternatief zijn om te starten. Gezien er tegenwoordig veel pensioengerechtigde ondernemers hun zaak te koop plaatsen, vormt het overnemen van een zaak een kans én biedt vaak tal van  voordelen (bestaand klantenportefeuille, gevestigde naam, voorraad & materialen,….) 

(Expert Overnamemarkt.be)

 

MAANDAGNAMIDDAG 28 NOVEMBER 2022Luik 1: Op ondernemen staat geen leeftijd! Over 50+ ondernemerscompetenties. 

Welk zijn onze troeven als startende 50-plussers en hoe deze verzilveren? Welk zijn onze zwakheden en hoe deze verhelpen?

Hoe je persoonlijk en zakelijk functioneren en mijn work-life in evenwicht houden?  Over welke ondernemerscompetenties dien ik te beschikken om succesvol te ondernemen: (persoonlijk) ontwikkelingsproces, belang van zelfsturend vermogen & skills, van meer inzicht in de eigen ondernemerskwaliteiten en vaktechnische kwaliteiten, … .

(Ondernemerscoach Liantis talent services Antwerpen)


Luik 2: Praktijkgetuigenis van een succesvol gestarte 50-plusser

Hij/zij brengt een verhaal over onder meer over hoe zij/hij het startersproces concreet aanpakte en beleefde? Welk waren zijn/haar ervaringen? Welke valkuilen heeft hij/zij tijdens het ganse opstarttraject ondervonden? Welke gouden tips & tricks heeft hij/zij voor jou in petto,… ? 

(Ondernemerscoach Liantis talent services Antwerpen)


 


WOENSDAGNAMIDDAG 30 NOVEMBER 2022

 

Luik 1: Efficiënt gebruik van social media en e-marketing 

Een goede digitale “zichtbaarheid” van je product of dienstverlening vergroot merkelijk de slaagkansen bij ondernemen. Hoe haal je meer uit de social media? Hoe begin ik  met (doelgerichte)  e-commerce (eigen website, facebookpagina, LinkedIn, Instagram… )? Hoe optimaliseer ik mijn digitale marketing (SEO, aanmaak website, Google analytics, e-commerce, …. )

(Lieven Van de Velde WeBrand - specialist online ondernemen en e-commerce). 


Luik 2: Subsidies, financierings- en begeleidingsmogelijkheden voor kandidaat-starters 50+ 

In deze sessie krijg je een klaar inzicht in  de subsidiedatabank, gebruik van de KMO Portefeuille, fiscale steunmaatregelen, financieringsvormen zoals crowdfunding, family, friends & fools, win-win lening, vriendenlening,…, microkredieten, waarborgleningen, transitiepremie,  springplank,.. en het pallet aan verdere individuele ondersteunings- en begeleidingsvormen op jouw maat en situatie.

(Specialisten Microstart, PMVz , VDAB en KBC)
 

 

 

MAANDAGNAMIDDAG 5 DECEMBER 2022

 

Kennismaking met enkele ondernemersideeën en -concepten. Afsluitend netwerken

In deze laatste namiddag vertrekken we vanuit de al dan niet concrete ondernemersplannen. Enkele 50+ deelnemers krijgen de gelegenheid zichzelf en hun idee of ondernemersconcept even voor te stellen via een korte pitch: wat is zijn/haar ondernemersdroom, ruw idee of reeds concreter plan? In welke fase bevindt zich dit? Hoe ver staat de  concrete uitwerking ervan, met welke vragen worstelt hij/zij nog,… Hoe zien ze hun product/ dienst, marktopportuniteiten, klanten, leveranciers, netwerk,… . 

We sluiten af met een gezamenlijke netwerkdrink

(Ondernemerscoach Liantis talent services).

 

Aanvang van de 5 namiddagsessies: telkens om 12u30 met broodjes, koffie en frisdranken
 

Waar?

Van der Valk Hotel Antwerpen, Luitenant Lippenslaan 66, 2140 Antwerpen (Deurne).

 

Van der Valk hotel Deurne is gelegen vlak bij de Antwerpse ring. Het hotel is  vlot bereikbaar met zowel de wagen als openbaar vervoer. Zie wegenplan en de route met het openbaar vervoer: www.vandervalkantwerpen.be  (rubriek contact)

Ruime gratis parking voorhanden. 
 

 

Kriebelt het om zelfstandig te worden? Schrijf je dan nu gratis in!

 

Meer info en gratis inschrijven

Deelnemen aan de meerdelige reeks is volledig kosteloos. Vooraf inschrijven verplicht.

 

Klik hier om in te schrijven via het deelnameformulier

 

Voor meer informatie, neem gerust even contact op met Marc Gommers
op het nummer 02 21 22 221 of 0475 89 87 10 – email: marc.gommers@integraalvzw.be 

Wat als je niet binnen deze doelgroep valt?
Indien je momenteel niet in Antwerpen woont en momenteel niet werkzoekend bent en dus niet in aanmerking komt voor deze reeks (Ondernemen 50+ - stad Antwerpen) dan hebben we goed nieuws al wie op latere leeftijd wil starten met een eigen zaak. Op donderdag 1 december starten we ook met een gratis 3-delige online reeks voor iedereen die 45+ is en wil starten met een eigen zaak.
Voor meer informatie om of in te schrijven, klik hier : 

https://www.ondernemen50plus.com/kopie-van-inforeeks-denk-vroeger-aa

Dankzij de steun van de stad Antwerpen dragen wij ons steentje bij om zoveel mogelijk Antwerpse 50-plussers alle kansente geven om zelfstandige ondernemer te worden. Met “Ondernemen 50+” willen we vooral 50-plussers die dromen van eeneigen zaak goed informeren en zo adequaat mogelijk ondersteunen bij het nemen van de eerste hindernissen.  

Dankzij de ondersteuning van:                Een gezamenlijk startersinitiatief van: 

Schermafbeelding 2022-03-26 om 10.23.03.png
Schermafbeelding 2022-03-26 om 10.23.03.png
bottom of page